Uitkijken naar de Giro d’Italia 2016

In mei staat de Giro 2016 op de kalender. De Italiaanse wielerronde wordt de eerste grote afspraak voor de klassementsrenners. De Giro d’Italia heeft misschien niet hetzelfde prestige als de Tour, maar desondanks kijkt menig wielerfan uit naar de start hiervan.

De Italianen zijn er weer in geslaagd om een interessant parcours samen te stellen. De route bevat drie individuele ritten tegen de klok, zeven potentiële sprintetappes, zeven etappes in het middengebergte en vier in het hooggebergte. De Giro 2016 start op 6 mei in Apeldoorn en blijft drie dagen op Nederlands grondgebied. Beide etappes lijken een prooi voor de sprinters. Na de tijdrit van 9,8 kilometer volgen er twee vlakke etappes in lijn met aankomst in Nijmegen en Arnhem.

In 2015 schreef Alberto Contador de Giro op zijn naam. De 33-jarige Spanjaard focust zich dit seizoen net als Chris Froome en Nairo Quintana op de Tour de France. Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Mikel Landa en Alejandro Valverde zijn de voornaamste kandidaten voor de eindoverwinning. Voor
Rafal Majka, Esteban Chaves, Ilnur Zakarin en Sergio Henao gelden als gevaarlijke outsiders. Ook onze eigen Tom Dumoulin behoort tot deze categorie. Met liefst drie individuele tijdritten lijkt het parcours van de Giro 2016 een kolfje naar zijn hand, maar de renner van Giant-Alpecin heeft aangegeven zich niet te gaan richten op de jacht op het algemeen klassement. Voor de eerste roze trui is hij gezien zijn capaciteiten als tijdrijder een grote kanshebber, maar dan zal hij wel af moeten rekenen met Fabian Cancellara. De Zwitserse routinier hoopt in zijn laatste seizoen als wielrenner één maal het roze te mogen dragen. Voor de massasprints is het uitkijken naar André Greipel, Arnaud Démare, Caleb Ewan, Elia Viviani en Giacomo Nizzolo.

Op zondag 29 mei weten we na 3383 k ilometer wie zich de opvolger van Alberto Contador mag noemen.